Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сенатът на САЩ прие законопроект за разходите, отлагащ опасността от правителствен „шътдаун“

В четвъртък Сенатът на САЩ прие временен законопроект за финансиране на правителство, който предотвратява риска от принудително спиране на работата на федералните власти до 21-ви ноември (известно като правителствен „шътдаун“), съобщава Асошиейтед прес.

Тази мярка ще даде допълнително време на американските законодатели да работят за евентуалното одобрение на пакета за годишни разходи в размер на 1,4 трлн .долара с оглед на двупартийната битка между демократи и републиканци относно исканите от президента Тръмп разходи за граничната стена с Мексико и по въпроса за абортите.

Тези мерки обаче продължава да бъдат изправени пред различни препятствия и не е ясно дали Конгресът на САЩ в крайна сметка ще ги приеме.

Временният законопроект за държавното финансиране беше одобрен от Сената с 82 срещу 15 гласа, след което се отправи към Белия дом за очакваното му подписване от Доналд Тръмп.

През миналата седмица демократите блокираха републиканците в Сената по постигането на напредък относно планираните разходи за отбраната в размер на почти 700 млн. долара, което имаше за цел отчасти да се насърчат по-широки преговори за други вътрешни програми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени