Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоактивисти: Изграждането на магистрала през Кресненското дефиле може да се проточи с години

Снимка: архив

Изграждането на магистрала през Кресненското дефиле ще се проточи с години и ще натовари бюджета с над 300 милиона лева, ако проектът бъде изпълнен така, както е планиран - за това алармираха на извънредна пресконференция днес екоактивисти от сдружение „За Земята“.

Избраният вариант за строителството на магистралата предвижда в едната посока трасето да преминава през Кресненския пролом. Това решение изцяло противоречи на всички препоръки и споразумения за финансиране на цялата АМ, предупредиха от сдружението. Организацията е получила отговор на свой сигнал по проблема от комисаря по околната среда Кармену Вела, в което той напомня, че трябва да бъде избегнато всякакво бъдещо увреждане или сътресения на защитените хабитати и видове по трасето на магистралата. Екоактивистите алармират и за опасността от прекомерно удължаване на срока на строителството и оскъпяване на проекта.

Петко Ковачев:

„Таблицата с разходите показва, че всъщност избраният вариант вече не е 415 млн. евро, а е 649 млн. евро“.

Трасето през Кресненския пролом ще бъде изложено на опасност от свлачища и ще застрашава живота и здравето на пътниците, а при евентуален инцидент ще се образуват големи задръствания, предупреждават от сдружението и настояват проектът да бъде променен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна