Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландската национална партия намекна за подкрепа за кабинет на Корбин

Никола Стърджън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Третата сила в британския парламент - Шотландската национална партия, даде да се разбере, че може да подкрепи правителство на лейбъриста Джереми Корбин.

Това може да стане, в случай че Камарата на общините гласува вот на недоверие на премиера Борис Джонсън и се създаде риск от Брекзит без сделка с Евросъюза.

Първият министър на Шотландия и председател на Шотландската национална партия Никола Стърджън заяви, че не е предубедена по въпроса кой може да оглави временно правителство, ако Борис Джонсън бъде премахнат от Даунинг стрийт. Стърджън изтъкна, че не е „привърженик“ на лидера на лейбъристите Джерeми Корбин и не настоява той, като лидер на най-голямата опозиционна партия, да стане временно премиер. Но тя допълни, че опозиционните партии се нуждаят от компромис, ако искат да спечелят евентуален вот на недоверие в Джонсън.

Стърджън предупреди, че Джонсън може да принуди страната да излезе от ЕС на 31 октомври без сделка, ако опозицията бездейства. Депутатитеодобриха закон, който принуждава премиера да поиска отлагане на преговорите за Брекзит след определената дата, за да избегне излизането без сделка. От правителството постоянно казват, че ще се съобразят със закона , но в същото време Джонсън настоява,че няма да иска отлагане на Брекзит.

Ако бъде гласуван вот на недоверие на правителството, Корбин ще разполага с 14 дни да убеди депутатите да му гласуват доверие да оглави временно правителството, което да отложи Брекзит и да свика общи избори. Лидерът на либералдемократите – четвъртата сила в парламента, Джо Суинсън обаче смята, че Корбин не е обединяваща фигура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна