Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо подобрение на китайската промишлена активност през септември

През септември промишлената експанзия в частния сектор на Китай се разшири изненадващо до 19-месечен връх благодарение на нарастване на вътрешните поръчки с оглед на стимулиращите мерки, предприетите от управляващите в Пекин, показват резултати от частно проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit. Известно подобрение отчете и аналогично проучване на Националното статистическо бюро, което обаче продължава да показва свиване на бизнес активността в промишлеността.

Промишленият PMI индекс на Caixin Insight Group и Markit нарасна рязко през септември до 51,4 пункта от 50,4 пункта през август, достигайки най-високо ниво от февруари 2018-а година насам, докато очакванията на финансите пазари бяха за индекс на ниво от 49,8 пункта.

Индексът на новите поръчки нарасна с най-силно темпо от март 2018-а година, докато този на новите експортни поръчки се понижи слабо през септември, показва частното проучаване, според което течащият търговски спор САЩ-Китай продължава да вреди на китайските продажби зад граница.

"Възстановяването на производствената индустрия в Китай през септември се облагодетелства главно от растежът на вътрешното търсене “, отбеляза Чжъншън Чжун, икономист в анализаторската компания CEBM Group, след оповестяване на резултатите от последното проучване на Caixin и Markit.

Той допълни, че по-бързото изграждане на инфраструктурни проекти, по-доброто прилагане на модернизацията на индустриалния сектор и намаляването на данъците и таксите вероятно ще компенсират последиците от заниженото търсене в чужбина и ще смекчат натиска за намаляване на икономическия растеж в Китай. Г-н Чжун също така отбеляза, че търговските конфликти имат значително влияние върху износа на Китай, върху производствените разходи и бизнес доверието.

Официалното проучване на Националното статистическо бюро пък отчете подобрение на промишления PMI индекс през септември до 49,8 пункта от 49,5 пункта през август, но все още индексът остава под важното ниво от 50 пункта за пети пореден месец, което е сигнал за свиване на промишлената активност.

И тук подобрението на промишлената активност се дължи в най-голяма степен на новите поръчки, постъпващите от самата втора по сила световна икономика, като съответният индекс на новите поръчки нарасна през септември до 50,5 пункта от 49,7 пункта през август - първо повишение над важното ниво от 50 пункта от месец маса насам. Индексът на новите експортни промишлени поръчки се повиши до 48,2 пункта от 47,2 пункта през август, но остава под нивото от 50 пункта, което е знак за продължаващо свиване на поръчките, постъпващи зад граница.

Добро повишение отчита и производственият PMI индекс, който нарасна през септември до 52,3 пункта от 51,9 пункта през предходния месец.

Официалният непромишлен PMI индекс (отнасящ се за сферата на услугите и за строителството) пък се понижи слабо до 53,7 от 53,8 пункта през август, докато общият PMI индекс на бизнес активността в Китай нарасна през септември до 53,1 от 53,0 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени