Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с тъканните проби на повече от 7500 български семейства

Васил Пасев: Сертификатите от „Крио сейв“ - България нямат никаква правна стойност

Адв. Мария Шаркова определи случая „Крио сейв“ като прецедент в Европа

Снимка: БГНЕС

Какво се случва с тъканните проби на повече от 7500 български семейства, след като възникнаха проблеми около тъканната банка „Крио сейв“. 

„Не може компания, която е 10 години на българския пазар и е генерирала десетки милиони левове, изведнъж в рамките на 1-2 седмици да затвори всичките си офиси и да освободи всички свои служители“, заяви пред БНР Васил Пасев – инициатор на фейсбук групата на засегнатите от неясната ситуация около тъканната банка на „Крио сейв“.

Сметките на тъканната банка в България са запорирани от НАП от 2017 г. заради ревизионен акт за дължимо ДДС за около 2,5 млн. лева, подчерта той в предаването „Преди всички“. По думите му за клиентите от 2018-а и 2019 г. се използва друга сметка на друга фирма, за която не се знае кой я оперира и как се използват средствата.

След консултация с юристи, на които са показани сертификатите от „Крио сейв“ - България, става ясно още, че те нямат никаква правна стойност, добави Пасев.

„Изключително притеснително е, че швейцарският медицински надзор е извършил обиск в домовете на служителите на „Крио сейв“ в Азия и е започнал разследване срещу престъпно деяние“, отбеляза той.

Този казус е прецедент в Европа, заяви пред „Хоризонт“ Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

„Регулацията органите ни и законодателството не са готови да посрещнат нуждите на хората и да ги защитят в достатъчна степен. Показателна е реакцията и на контролния орган – Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, която публично гарантира на родителите, че всичко е наред и няма от какво да се притесняват. Това твърдение е абсурдно на фона на достоверната информация, която пристига от Швейцария за разследване, и на фона на висящите дела за обжалване на един ревизионен акт за огромната сума от над 2 млн. лева на българската тъканна банка“.

Родителите са сключили договори с тъканната банка в България и трябва да насочат всичките си искания към нея, посочи Шаркова и посъветва:

„Бих посъветвала родителите, които все още имат да плащат за тази услуга съответните вноски, да уведомят българската тъканна банка с писмено известие, че спират да изплащат своите задължения, докато не им бъдат предоставени адекватни данни за местоположението и за качеството на тяхната проба“.

Адвокатът подчерта, че много от родителите, свързали се с нея, са споделили, че не са получили гаранция, че тъканните проби са в съответното качество и че отговарят на изискванията за съхранение. Голяма част от родителите не разполагат и с потвърждение относно резултатите, свързани с изследването на пробите.

Тъканната банка „Крио сейв“ не е фалирала, а само временно е преустановила приемането на генетичен материал на нови клиенти, категоричен беше директорът на българския клон на банка „Крио център“ – България д-р Асен Пачеджиев в интервю за „Хоризонт“ от миналата седмица. Тогава той увери, че пробите на българските клиенти на „Крио сейв“ се съхраняват в полска банка за стволови клетки.

Васил Пасев обаче съобщи, че всички, които членуват във фейсбук групата на засегнатите, са направили запитване към полската банка и все още никой от тях не е получил отговор.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна