Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансови потоци от българската туристическа индустрия изтичат към офшорни зони

Снимка: БГНЕС

Финансови потоци от българската туристическа индустрия изтичат от страната към офшорни зони. И това на фона на факта, че туризмът дава най-високия дял в икономиката на България. Поредният сигнал дойде от туроператори и хотелиери, работещи в областта на зимния туризъм и по-конкретно от Банско, най-известния ни зимен курорт. Концесионерът „Юлен“, твърдят те, е увеличил цените на лифт картите с 15 процента. Такова увеличение имаше и миналата година, то беше в размер на 12 процента. Това според бизнеса ще доведе до още по-тревожно намаляване на интереса към курорта, тенденция, която беше отчетена и миналата година. 

Още през месец май концесионерът на ски зона „Банско“, чрез своята туроператорска компания, единствената, която има правото да се договаря с другите туроператори в зимния туризъм, е оферирала нови цени на лифт картите в зимния курорт. Увеличението, твърдят те, е с нови 15 процента.

Румяна Моновска, туроператор и хотелиер, прогнозира нови масови фалити и настоя държавата да вземе мерки срещу монополизма в туристическата индустрия.

Нито една сделка не са направили до момента и туроператорите, продаващи пакети за България от чужбина. Израел е единият пример, при положение че бизнесът положи доста усилия да спечели израелските гости в курорта и то целогодишно. Другият сигнал идва от Холандия. Там България просто не е позната, твърди Лариса Филипова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени