Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отслабване на инфлацията в Германия през септември до 19-месечно дъно

Потребителската инфлация в Германия се забави през септември за втори пореден месец, достигайки 19-месечно дъно в резултат на понижение на енергийните цени и на по-слабо нарастване на цените на храните, показват предварителни данни на официалната федерална статистика Destatis. Ниските данни са в подкрепа на решението на ЕЦБ от по-рано този месец за нов пакет мерки, имащ за цел да се стимулират слабата икономика и инфлация в еврозоната.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия остана през септември на нивото от август, когато се понижи с 0,2 на сто.

Инфлацията на годишна база пък се забави до 1,2% от 1,4% месец по-рано и очаквания за повишение с 1,3%, като това е най-слабият растеж на потребителските цени в Германия от февруари 2018-а година насам.

Основна причина за продължаващото отслабването на инфлация оказва понижението на енергийните цени през септември на годишна база с 1,1% след растеж с 0,6% през август и по-слабото нарастване на цените на храните с 1,3% след повишение с 2,7% месец по-рано. Цените на услугите нараснаха с 1,8% след тяхно повишение с 1,6% през август.

Хармонизираната потребителска инфлация (индекс HICP според общите европейски стандарти) отслабна през септември с 0,1% спрямо август при очаквания за 0,0%, а годишната хармонизирана инфлация се забави до 0,9% при прогноза за за нарастване за втори пореден месец с 1,0%

Това е най-слабото нарастване на германската хармонизирана инфлация от ноември 2016-а година насам и далеч под целевия инфлационен таван на ЕЦБ от малко под 2,0%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна