Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралийската централна банка понижи лихвата до рекордно дъно от 0,75%

Австралийската централна банка понижи очаквано основната си лихва с 25 базисни пункта до рекордно дъно от 0,75%, цитирайки низходящите рискове за глобалната икономика, несигурността относно търговската война САЩ-Китай и ниската инфлация в страната.

Това представлява трето понижение на основната австралийска лихва в рамките на последните няколко месеца, след като централната банка я намали с по 25 базисни пункта на предходните заседания през юни и юли.

"Разумно е да се очаква, че на Австралия ще бъде необходим продължителен период от ниски лихви, за да се постигне пълна работна заетост и да се достигне целевото инфлационно ниво", се посочва в изявлението на банката след края на днешното заседание.

"Управителният съвет ще продължи да следи развитието, включително в пазара на труда, и е готов да облекчи допълнително паричната политика, ако е необходимо, за да подкрепи устойчивия икономически растеж, пълната заетост и постигането на целта за инфлация след известно време", отбеляза президентът на централната банка на Австралия Филип Лоу.

Централната банка посочи, че австралийската икономика е нараснала по-слабо от очакваното през второто тримесечие и добави, че очаква ръстът на работните места да се забави.

С днешното намаление Австралийската централна банка показа, че действа за увеличаване на работните места и доходите и също така посочи, че по-ниските лихви зад граница са повлияли на нейното решение.

Банката отбеляза, че остава като възможност по-нататъшно намаляване на лихвените ставки в бъдеще.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна