Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българска мистерия“ се завърта премиерно на сцената на Театър НАТФИЗ

Проф. Станислав Семерджиев
Снимка: Росица Михова

„Българска мистерия“ е премиерното за новия сезон заглавие на Театър НАТФИЗ. Либретото на пластическия спектакъл на фолклорна основа е написано от ректора на академията проф. Станислав Семерджиев.

В предаването „Преди всички“ той сподели:

„Спектакълът е посветен на творчеството въобще. Няма значение дали човек е творец в областта на театъра, на киното или в областта на строенето на мостове или на чешми, или в областта на правенето на зъби. За мен творчеството присъства във всяка една човешка дейност“.

Според проф. Семерджиев „всеки трябва да се стреми към изграждане на света около себе си и на собствените си щастливи мигове“:

„Показвам в спектакъла, че това често завършва трагично… В България се правят прекалено малко трагедии. Свикнахме да се забавляваме лесно. Не е лошо човек понякога да се позамисли за по-дълбоки неща. Никой не живее лесно в този свят. Ние, българите, като че ли се самоожалваме повече от необходимото. Бил съм на места, където хората живеят толкова зле и въпреки всичко се опитват да гледат позитивно на света“.

Проф. Станислав Семерджиев призна, че е щастлив от работата си с младите хора в спектакъла:

„Те имат изключително усещане за света. Имат много вътрешна, органична потребност да мислят дълбоко. Когато се срещнат с някаква такава провокация, отварят себе си към нея и започват да я надграждат“.

„Българска мистерия“ започва тази вечер от 19.00 часа на голямата сцена на НАТФИЗ.

Интервюто с проф. Станислав Семерджиев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени