Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в Хонконг на китайския национален празник

Снимка: БТА, архив

Сблъсъци с полицията, водни струи и сълзотворен газ - така Хонконг отбелязва 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република.

Китайският национален празник запали с нова искра продемократичните протести. Един демонстрант е прострелян в гърдите, съобщава британският вестник "Гардиън".

„Ден на печал“ - под този надслов десетки хиляди излязоха по улиците на Хонконг, за да се опълчат на Пекин в изпълнения със символика ден.

Сблъсъци избухнаха на най-малко 4 локации в мегаполиса.

Демонстранти хвърляха петролни бомби и подпалиха редица автомобили, а портрет на китайския президент Си Цзинпин беше замерян с яйца.

Един полицай беше залят с киселина.

Строги мерки за сигурност бяха въведени в Хонконг заради очакваните сблъсъци по повод 70-ата годишнина от основаването на Китайската народна република. Засилени са проверките по улиците, затворени са над 10 станции на метрото, а местните официални лица присъстваха на церемония по издигане на китайския национален флаг при закрити врата.

Милиони излязоха по улиците на Хонконг това лято в най-голямата протестна вълна срещу Китай от предаването на мегаполиса от Великобритания на китайските комунисти през 1997 година. Първоначално протестите бяха разпалени от закон, който улеснява екстрадициите в Китай.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна