Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спор БСП-ГЕРБ за законови промени след казуса с „Референдум“

| обновено на 02.10.19 в 15:45
Снимка: БТА

Политическите сили осъдиха поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров по време на предаването  "Референдум". БСП дори видя повод за изготвяне на законодателни промени, но ГЕРБ отхвърли идеята за промяна в закон заради отделен казус

"Такова поведение не бива да се толерира", заяви председателят на НС Цвета Караянчева, която се съгласи с оценката на председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, че с поведението на Волен Сидеров е бил заложен авторитета на парламента:

"Категорично беше позор за институцията".

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че това е недопустимо поведение за политиците, които, по думите му, носят отговорност пред цялото общество:

"Всички политици носим отговорност, когато зареждаме цялото общество с агресия. Езикът на омразата понякога е много изкусителен като инструмент. Колко си готин, когато нападнеш другия с някой остър термин. Но, това се връща, деца го виждат, това поведение се копира. Ако това е позволено на политиците, защо да не е позволено на всички останали".

От ДПС отказаха коментар по темата, но дадоха заявка да изготвят своя позиция по казуса.

ВМРО се закани да потърси правата си в съда. Юлиян Ангелов каза:

"Надявам се националната телевизия да предприеме действия и да потърси и тя, включително и по съдебен път, за това, че той наистина урони имиджа на Националната телевизия, а най-лошото е, че, според мен, това поведение на този човек обиди и българските граждани".

От БСП окачествиха случилото се като "прецедент". Сега действащият Закон за радиото и телевизията не предвижда забрана за участие на политици от парламентарни партии при деструктивно поведение, коментира пред „Хоризонт“ депутатът от БСП и член на комисията по културата и медиите в Народното събрание Александър Симов.  Той призна, че към момента никой не е наясно какво може да се предприеме по казуса:

"Чух директора на БНТ Емил Кошлуков, който забранява на конкретния изпълнител на пърформанси да стъпва в БНТ, и това е действие, което към момента противоречи на съществуващото законодателство, тъй като по закон той няма право да отказва на парламентарно представените партии някаква изява".

„При сега действащия закон, ако една медия откаже на политическа партия предвидената по закон изява, тя наистина може да подлежи на съдебни удари и влизаме в много странна ситуация. Една обществена медия е длъжна да прекрати подобно срамно поведение и същевременно ще се окаже юридически отговорна за това. Законът може би трябва да се промени и да се даде правото на обществените медии при такова деструктивно поведение да отказват участие, тъй като проблемът не е в тях, те са готови да дадат трибуната си, те са готови да дадат за политически идеи и дискусии, а не за маймунджилъци и политически къчове“, коментира Симов.

Според него след участието на лидер на партия и кандидат за кмет на София в предаването „Референдум“ има ситуация на прецедент, заради който трябва са се търсят законодателни промени.

Според колегата му от медийната комисия Тома Биков обаче няма нужда от законодателни промени във връзка със случилото се в предаването „Референдум“.

"Не мисля, че това, което се случи в предаването „Референдум“, е нещо, което се случва често. Дори аз лично не помня много такива случаи - два - три пъти за последните 30 години подобен тип инциденти. Така че да правим цялостно законодателство, заради това, че веднъж нещо се е случило, за мен това би създало повече проблеми, отколкото да реши. В крайна сметка ние сме в предизборна кампания, нормално е в кампаниите, не само в България, навсякъде има такъв тип по-нестандартни играчи, които предприемат крайни действия, за да мобилизират определен тип избиратели“, каза депутатът от ГЕРБ.

Още по темата чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна