Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години Българска академия на науките

Снимка: bas.bg

Тази вечер тържествено ще бъдат наградени най-успешните проекти по Програмата за подпомагане на млади учени и докторанти. Събитието е част от началото на честванията, свързани с отбелязването на 150-годишнината на Българската академия на науките.

Д-р Ина Анева, гл. ас. в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, д-р Йордан Георгиев, гл. ас. в Института по органична химия, и гл. ас. д-р Карекин Есмерян от Института по физика на твърдото тяло гостуваха на предаването "Нашият ден" на програма "Христо Ботев". Техните проекти са наградени като най-успешно изпълнени от всички останали. 

Изследването на д-р Ина Анева е свързано с проучване на естествените находища на пирински или мурсалски чай. Проектът сравнява естествените находища в България и тези в Гърция. Оказва се, че у нас много от находищата са застрашени, на места са останали единични растения.

Посланието към слушателите е да отглеждат култивиран мурсалски чай, който по нищо не отстъпва по фитохимичен състав.

Изследването на д-р Йордан Георгиев е свързано с балканския ендемит орфеево цвете или родопски силивряк, като се проследява биологичната му активност. Той подчерта необходимостта растението да бъде опазено и да се създадат възможности за разработването на иновативни технологии и продукти от него. 

Разработката, водена от гл. ас. д-р Карекин Есмерян, е за покритие, което при контакт с вода и други течности остава напълно сухо. Това свойство се обуславя от широка гама потенциални практически приложения. Например в пасивни обледеняващи системи, което има пряко отношение към енергийната ефективност при работата на вятърни турбини на големи височини.

Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна