Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният прокурор ще бъде поканен на следващото заседание на временната комисия за БНР

| обновено на 03.10.19 в 15:57
Тома Биков (вляво) и Александър Симов (вдясно) са председател и зам.-председател на комисията.
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде поканен на изслушване на следващото заседание на Временната комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсване на излъчването на програма "Хоризонт", както и на твърденията за политически натиск върху ръководството и журналисти от БНР. Това решиха депутатите на първото заседание на комисията. Главният прокурор ще предостави данни докъде е стигнало разследването и какви са резултатите от него. 

Председателят на временната комисия Тома Биков от ГЕРБ обяви, че следващото ѝ заседание ще бъде на 10 октомври. След това на изслушвания ще бъдат поканени членовете на СЕМ, генералният директор на БНР Светослав Костов и журналисти от радиото.

"Тази комисия, доколкото ѝ е по силите, ще даде малко повече яснота на това, което се случва в БНР. Надявам се да не създадем свръхочаквания за това, че можем да издадем някакви присъда или че можем да разследваме нещо, но бихме могли да дадем повече видимост на процесите в БНР, което очевидно преживява криза", каза Тома Биков.

Предстои да бъде направен и анализ от комисията на действащото медийно законодателство, и по-специално в частта за финансирането на БНР и БНТ.

Тома Биков направи предложения във връзка с контрола:

"Може ли законодателно да направим така, че докато се харчат парите, да се осъществява този контрол. Аз му казвам валутен борд върху БНТ и БНР. Валутен борд, така както работи държавата. Не могат да харчат повече, отколкото са им дадени. СЕМ да изслушва, може да е на три месеца или на шест месеца, генералните директори и да видят докъде е стигнал бюджетът. И ако види закононарушение, да сигнализира определените органи, за да видят, че там се случва някакво закононарушение, така контролът ще бъде по-навременен".

Предложението за създаване на временната комисия беше направено от БСП. От ГЕРБ обявиха, че ще подкрепят създаването на такава комисия и направиха и допълнително предложение, а именно - парламентът да възложи на Сметната палата да извърши одит в БНР за периода 1 януари 2017 г. – 30 септември 2019 г.

Временната комисия е 10-членна и ще работи два месеца. Неин председател е Тома Биков от ГЕРБ, а зам.-председател е Александър Симов от БСП.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна