Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излезе сборникът "Времето е наше" на списание "dВЕРСИЯ"

Константин Мравов
Снимка: Ани Петрова


На 16 октомври ще бъде официалното представяне на сборника в Националния студентски дом в 18.30 часа. "Времето е наше" е четвъртият поред сборник на списание "dВЕРСИЯ". Той ще бъде представен на 16 октомври в Националния студентски дом в 18.30 часа.
"Винаги може да се чете това, че времето е било на политиците или на някакво младо поколение или нещо такова. Всички по някакъв начин са преживели, каквото са преживели. На страниците на сборника може да се види", каза Константин Мравов в предаването "Хоризонт до обед" на БНР.

Припомнянето на лозунга "Времето е наше" е опит да си спомним какви са били борбите на онова време, в началото на 90-те.

"Времето е наше" би трябвало да означава, редом с други интерпретации, че хората, тези които правят демокрацията,взимат някак си съдбата в ръце, което към днешна дата съдейки по това колко се говори за годишнината от прехода, т.е. изключително малко, ние сме изненадани", каза Станислав Додов.

В сборника са събрани мненията на петима души, които са работили в различни сфери преди 1989 година.

"Става въпрос за образование, здравеопазване, транспорт, културна сфера и социална сфера," допълни Константин Мравов.

"Няма как да очакваме, че хората разсъждават еднопосочно, хомогенно и че всички вкупом скандираме - Да живее преходът - точно такъв, какъвто той е издиган от официалната власт. Напротив, точно това, което искаме да направим със сборника и смятам, че сме се справили добре, да покажем не просто различни истории, перспективи, но и за читателите да е съвсем разбираемо как те си противоречат, както по между си, така и понякога вътре във всеки един разказ. Ще ми се да припомним колко е важно това противоречие и че всъщност от него се ражда политиката", допълни Станислав Додов.

Важни са преградите вътре в самото ни ежедневие, каза Константин Мравов:

"Те са къде икономически, къде свързани с някакъв бит, който се е изродил от цялото нещо и за мен това беше ценно, че цялостно сборникът ми дава някакъв отговор, какво всъщност представлява този преход с всичките противоречия вътре, които казахме. За инженера, който изведнъж осъзнава, че в западната демокрация могат да отглеждат обществена железница, а ние не можем и той съответно си изгражда някакви виждания за света на базата на това", коментира Константин Мравов.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени