Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов: Направихме каквото можем, дори повече, за да привлечем "Фолксваген"

Снимка: БГНЕС

„В преговорите за привличането на „Фолксваген“ в България направихме всичко, което можем, и дори повече“, каза в Пловдив финансовия министър Владислав Горанов по повод решението на компанията да инвестира в Турция.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че в тези преговори България е натрупала огромен опит. Той очаква много скоро у нас да се появи нов инвеститор от този мащаб, защото предпоставките са налице.

Темата беше коментирана в рамките на конференцията „Индустрия 4.0“. В нея се включи и бившият президент Росен Плевнелиев, който е почетен председател на „Автомобилен клъстер България“. 

Дадохме на "Фолксваген" всичко, което могат да получат по правилата на ЕС, каза Росен Плевнелиев.

„Това беше една изключително неравна битка с Турция, защото се оказа, че всъщност Турция не се придържа по никакъв начин и не им пука и не ги интересуват правилата на общия пазар. Открихме огромна бомба, дупка, проблем - грандиозен, заложен в своето сформиране на общия пазар, в договора - както е подписан между ЕК, ЕС и Турция. Турция е член на Митническия съюз с всички права, но никакви задължения. И Ердоган дава каквото си пожелае като оферти“, каза бившият президент. 

Затова според вицепремиера Томислав Дончев се налагат политически разговори на ниво ЕС.

„Европейското законодателство, което трябва да е нещо прогресивно, което да помага на всички, се явява спънка. Тук имаме тема не само с Турция, ограничения, свързани с държавните помощи, правилата за обществени поръчки, това не са единствените ограничения. И тепърва това ще е основа за политически разговори, но моля всички да си запишат нещо - като не е дошъл „Фолксваген“, ще дойде някой друг. Това ще стане до 2-3 години“, прогнозира Томислав Дончев. 

„Категорични сме, че за да се отговори на инвеститорския интерес, развитието на инфраструктурата ще продължи да бъде приоритет. Образованието е другата сфера, в която ще влагаме повече ресурси“, заяви финансовият министър Владислав Горанов.     

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна