Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи искат оставката на Екатерина Захариева

Снимка: БТА

Демонстранти се събраха пред сградата на Министерството на външните работи с искане за оставката на вицепремиера Екатерина Захариева. Според протестиращите, които се противопоставят на въвеждането на законодателни промени, свързани с отглеждането на деца, в речта си пред Общото събрание на ООН българският външен министър е „противопоставила деца и родители и е посегнала на изконни човешки връзки“.

„Искаме оставката на външния министър, защото това е една продължителна политика, като се върнем в годините назад, от нейна страна към разрушаване устоите на българското семейство. Тя обявява от абсолютно високо място война на българското семейство. Тя показва, че следва едни международни течения и едни външни политики, които са добре подплатени с пари. Ние сме против антисемейните политики, насаждани в България, които идват от Норвегия. Не желаем техните практики да бъдат прилагани тука - в България“, казаха протестиращи.

Външният министър държа реч не пред Общото събрание на ООН, а на друг форум

В край на септември вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева участва не в Общото събрание на ООН, а в съпътстващо събитие, посветено на деинституционализацията в детската грижа. В речта си тя посочи, че „България намали броя на децата в институции с 90 на сто, като предвиждаме да бъдат окончателно закрити всички домове за деца с увреждания и за деца от 4 до 7 години“.

„България залага на два принципа при реформата, свързана с децата в риск: всички действия на държавата трябва да са насочени единствено в интерес на детето, не на родителите, настойниците, попечителите или социалните служби, и, второ, самото дете трябва да участва в процеса на вземане на решения за неговото бъдеще“, изтъкна в изказването си министър Захариева.

Протест срещу законодателни промени, свързани с отглеждането на деца, имаше и в събота пред сградата на Министерския съвет.

Според протестиращите от началото на следващата година ще влязат в сила разпоредби, които ще позволят дете да бъде извеждано от семейството при анонимен сигнал, а социални работници да правят проверка по домовете без съдебна заповед.

От Министерството на труда и социалната политика определиха твърденията като неверни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!