Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС: Тарифите на САЩ върху европейския внос ще навредят първо на американските клиенти

Асоциацията на производителите на шотландско уиски се оплака, че митата ще ударят сериозно Шотландия

Налагането на тарифи върху внасяните от Европейския съюз стоки ще навредят на първо място на клиентите в Съединените щати, заяви в четвъртък говорителят на Европейската комисия Даниел Росарио.

"Това е ход, който преди всичко ще засегне потребителите и компаниите в САЩ“, посочи Росарио и добави, че "това може да усложни усилията за постигане на споразумение между САЩ и ЕС".

Коментарите на Росарио са факт, след като администрацията на Белия дом реши да наложи мита от 10% върху вноса на самолети, произведени в Европа с тегло над 30 тона, както и тарифи от 25% за вноса в САЩ на различни други европейски стоки като ирландско и шотландско уиски и сирене на обща стойност от 7,5 млрд. долара годишно.

Европейският комисар по търговията Сесилия Малмстрьом пък посочи, че тарифните мерки, които САЩ могат да предприемат срещу ЕС във връзка с вчерашното решение на СТО, биха били "недалновидни и контрапродуктивни"

Малмстрьом заяви, че както ЕС, така и САЩ са виновни за незаконното субсидиране на самолетостроителните гиганти "Еърбъс" и "Боинг", допълвайки, че и Брюксел скоро ще получи от Световната търговска организация права за налагане на контрамерки срещу Вашингтон. Въпреки това, такова взаимно налагане на тарифи би навредило не само на глобалната търговия, но и на бизнеса и гражданите, заяви комисарят, подчертавайки, че вместо това двете страни трябва да работят за търсенето на пътища за "уреждане на проблема“.

САЩ обаче все още не успяват да отговорят на конкретните предложения на ЕС за нов режим на самолетните субсидии, предупреди Малмстрьом.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви, че Франция е готова да наложи контрамита на Съединените щати в случай, че Вашингтон не желае да преговаря за намиране на решение на спора за "Еърбъс".

Льо Мер заяви: "Ако американската администрация отхвърли ръката, която е била протегната от Франция и Европейския съюз, ние се подготвяме да реагираме със санкции".

Европа ще реагира решително на новите американски митнически тарифи, заяви германският финансов министър Олаф Шолц.

Говорителят на британското правителство също заяви, че новите тарифи, наложени от Вашингтон за стоки от ЕС, е разочароващ ход, който не е в интерес на никого.

Междувременно от Асоциацията на производителите на шотландско уиски се оплакаха, че американските тарифи ще засегнат сериозно Шотландия.

Асоциацията отбеляза, че малцовото шотландско уиски представлява над половината от общата стойност на продуктите от Обединеното кралство, които са включени в списъка на САЩ със стоки, подлежащи от 18-и октомври на мита в размер на 25%.

"Тарифите ще имат отрицателно въздействие върху инвестициите и създаването на работни места в Шотландия", посочва Асоциацията и призова: "ЕС и САЩ трябва да предприемат спешни действия за деескалиране на търговските спорове".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп пък побърза да се похвали в туитър като написа: "САЩ спечели награда за 7,5 млрд. долара от Световната търговска организация срещу Европейския съюз, който в продължение на много години третира САЩ много лошо по отношение на търговията, налагайки тарифи, търговски бариери и други. Този случай продължаваше от години, хубава победа!".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна