Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вечната българска класика – родените в 1949 г.: Руси Търмъков

Родените през 1949 г. – това са все композитори с ярко индивидуално присъствие в музикалния ни живот. Творчеството им е познато и извън пределите на страната ни. Това са композиторите, чиито опуси ще съставляват и в бъдеще фонда на Вечната българска класика.

Сред тях е Руси Търмъков, чието творчество израства от колорита на фолклорното, от звуците на околния свят, от вдъхновението на вечните музикални образци. Музиката му разкрива специфично чувство за музикална форма, за ярка образност. Роден е на 5 декември 1949 г. в Малко Търново. Музикалното си образование получава в ДМА „Панчо Владигеров“. Специализира в Холандия, в Париж. От 2001 г. до смъртта си (2011 г.) – живее и работи в Торонто.

Произведенията му са изпълнявани на различни световни музикални форуми. В предаването „Музикални вечери“ ще прозвучат някои от тях – те разкриват богата фантазия, професионализъм, чувство за темброва драматургия: Народна музика за 7 инструмента – получила първа награда в 1983 г. на конкурса на името на кралица "Мария Жозе, Музика италиана" – в памет на Бенедето Марчело, "Може би...танго" – и др. 

Руси Търмъков си отиде рано, остави много неизписани ноти. Българското национално радио тепърва предстои да обогатява фонда си с онова, което е написано и още неизпълнено у нас.

петък, 4 октомври, 19.30 часа

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени