Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима режисьори в общ спектакъл за Вапцаров в Благоевград

Подробности за постановката „Вапцаров - песни за човека“, чиято премиера ще бъде на 24 октомври, бяха представени на пресконференция в Благоевград.
Снимка: Кети Тренчева

Три различни режисьорски прочита на живота и поезията на Никола Вапцаров се обединяват в общ спектакъл за 100-годишнината на държавния драматичен театър в Благоевград, който носи името на  големия поет. Премиерата ще бъде на 24 октомври, а подробности за постановката бяха представени на пресконференция.

В юбилейния спектакъл участват всички актьори, които са играли и играят на сцената на драматичен театър „Никола Вапцаров“. Идеята да се ангажират трима режисьори, които да направят своя прочит на личността и творчеството на големия български поет, събирайки трите измерения в общ постановъчен организъм, е на директора на театъра Маргарита Мачева.

„Това не е често срещано, не е обичайно, това е, ако смея да кажа, един манифестен ход за театъра за това какво ще правим от тук нататък, за съвременния театрален език, който ще се използва“, обясни тя.

Процесът срещу Вапцаров и неговият разстрел, съпреживян от най-близките му хора в семейството, е заложен в концепцията на режисьора Тея Савова.

Образът на поета чрез неговите писма до майка му и жена му е изграден от Боян Иванов.

Поезията на Вапцаров пък е в основата на режисьорския проект на Стайко Мурджев.

„Всеки един от тях има ярка театрална естетика, в която работи. Ще е едно изключително предизвикателство тези трима режисьори да изградят един общ спектакъл“, каза Маргарита Мачева.

Юбилейният спектакъл носи името „Вапцаров - песни за човека“, а премиерата му ще бъде на 24 октомври.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени