Eмисия новини
от 05.00 часа

Военните министри на САЩ и Турция обсъдиха зоната за сигурност в Северна Сирия

US военни наблюдават границата с Турция от пост край град Манбидж в Северна Сирия
Снимка: БТА

Шефът на Пентагона Марк Еспър и турският военен министър Хулуси Акар са обсъдили зоната за сигурност в Северна Сирия в телефонен разговор вчера късно вечерта. Турската страна отново е настояла Вашингтон да спре подкрепата си с оръжие и боеприпаси за кюрдските милиции в Сирия, които Съединените щати подпомагат в борбата им срещу ислямистките групи.

По време на телефонния разговор Анкара за пореден път е настояла зоната за сигурност да бъде с дълбочина 30 км. и от нея да бъде изтеглено тежкото въоръжение на кюрдските сили. 

Преди разговора по-рано вчера Хулуси Акар пак предупреди, че ако има забавяне по въпроса за създаването на зоната, плановете на Турция за самостоятелни действия са готови. Един от сроковете, който Анкара по-рано даде като краен преди да предприеме собствени стъпки - заседанието на Общото събрание на ООН в Ню Йорк в края на септември - обаче вече изтече. 

По-рано тази седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Турция не е удовлетворена от настоящото състояние на разговорите със Съединените щати по въпроса за зоната за сигурност в Северна Сирия.

Още от
Американски войници се подготвят да разтоварят техниката в база в Литва, близко до руската граница.

Батальон US войници пристигна в Литва

публикувано на 21.10.19 в 21:35