Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драгомир Цанев, "ЕнЕфект": Близо 50 на сто от българите са в енергийна бедност

Снимка: БГНЕС

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" заяви в предаването „Преди всички“, че 39 процента от домакинствата у нас живеят в енергийна бедност и не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата.

По наблюдения на центъра близо половината от населението ни е в енергийна бедност.

„Нашите сметки показват, че около половината от българското население всъщност са на границата на това да не успяват да покриват разходите си за нормално, комфортно, здравословно отопление. На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества“.

По данни от 2017 г. осем на сто от жителите на страните в Европейския съюз не могат да постигнат здравословно отопление в домовете си.

Следобед в София ще бъде представен докладът „Енергийната бедност в светлината на местните избори: Какво могат да направят държавата и общините за решаване на проблема с високите сметки за отопление”.

Интервюто на Диана Дончева с Драгомир Цанев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна