Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 000 жени са прегледани за 4 години в скрининговата кампания за рак на гърдата в София

Снимка: raknagurdata.com

Октомври е световният месец за борба с рака на гърдата. За седма поредна година столичната Първа АГ болница "Света София" инициира кампания за безплатни прегледи с профилактика на коварното заболяване. Столичната община финансира кампанията, в която се включват здравни заведения в София, Варна, Пловдив и Стара Загора. 

19 000 - толкова са жените, прегледани в първата и все още единствена у нас общинска скринингова кампания за превенция на рака на млечната жлеза. Тя се провежда от 2015-а година в Столичната община, припомни зам.-кметът Дончо Барбалов:

"Мисля, че не малко животи сме спасили с ранна диагностика и навременни мерки за лекуване. Годишно около 350 000 лева отделя общината за тази дейност. Това е една много добра инвестиция защото е инвестиция в здравето на хората. За тази година в програмата са обхванати около 9 000 човека, като през първото полугодие 3 500 жени са минали на преглед. От тях имаме 16 случая на установени карциноми, които веднага са оперирани, така че там със сигурност сме помогнали."

Столичната община е сред партньорите и в настоящата кампания за ранно откриване на рака на гърдата, която започва днес и ще продължи до 1 ноември с участието и на 5-та градска болница,  "Св. Анна" и Александровска в София, Военномедицинска академия и Онкологичната болница, както и варненската "Св. Марина", пловдивската "Св. Георги" и болница "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора, които се присъединяват към кампанията, съобщи изпълнителният директор на Първа АГ болница в София д-р Гергана Коларова и допълни:

"Специално моята амбиция и моята задача е тази кампания да обхване цялата страна. Наистина в големите градове са концентрирани повече хора, но като погледнем таблицата с възрастовото разпределение на заболяването, за съжаление то е в една възраст, в която дамите да, към момента все още работят, не са в пенсионна възраст, но изключително е висока смъртността във възрастта от 65 до 79." 

Ракът на млечната жлеза си остава най-често срещаното злокачествено заболяване при жените във всички развити страни в света, включително и в България, където броят на заболелите расте. Средно годишно заболеваемостта расте с 1,8 на сто, а за последните 30 години засегнатите от това коварно заболяване са се увеличили два пъти, а възрастта намалява, посочи д-р Коларова:

"За това ние се обръщаме изключително много към младите дами, защото да в тяхната възраст заболяването е рядко, но за съжаление се случва. И това е тяхната възраст, в която те трябва да свикнат да ходят на този преглед, дай Боже всичко да е нормално, но дори когато се намери нещо, то ще бъде в много начален стадий и лечението ще бъде изключително перспективно и това ще им създаде в годините навика те да правят ежегодно това изследване." 

Кампании като настоящата дават възможност на всяка отговорна към здравето си жена да се изследва и да следи своя здравен статус, за да не стига до тежки състояния, призова д-р Гергана Коларова:

"Нямаме оправдание да кажем, че е скъпо финансово или друго оправдание. Много жени не ходят на преглед за да не чуят тази диагноза. Колкото по-рано това се случи толкова успеваемостта при терапията е по-висока. защото пикът на това заболяване е след 35-годишна възраст и той е между 65 и 69 годишна възраст и тогава за съжаление и смъртността е по-висока."

Освен традиционните ехографски и мамографски изследвания,  възможностите за диагностика се разширяват с иновативна апаратура, която използва метода на термографското изследване и може бързо да ориентира пациента дали има основания за тревога или не, информира д-р Коларова:

"На базата на топлинното излъчване, то специално изследва млечната жлеза с готов софтуер, който след изчакване по време на прегледа, веднага дава резултат дали има образувание по-голямо от 3 милиметра. Т.е. то може да хване всяко едно образувание с размер 3 мм. Ако то дава нужните данни то доброкачествено ли е или има съмнения за злокачественост. Тогава на компютъра където са вкарани всички данни на пациента се появява надпис - Моля, посетете лекар."

Изследвания с термографската апаратура ще се извършват през целия месец в Диагностично-консултативния център на Първа АГ болница, както и в 11, 29-та и 30-та поликлиники в София. Записването ще става на телефоните на съответните поликлиники.

Подробна информация за дните и часовете, както и телефонните номера за записване, можете да намерите на интернет страницата на  АГ болница "Св. София" или на телефон 02/4470 204.

Репортажа на Маргарита Иванова в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!