Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градският транспорт в Хонконг спря след ескалация на протестите

Протести в Хонконг
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компанията MTR Corporation Ltd. обяви, че всички железопътни и автобусни услуги в Хонконг ще бъдат спрени отсега нататък поради масовите протести, провеждани в бившата британска колония, съобщиха от транспортната компанията в петък.

Решението е взето въз основа на грижа за безопасност, се посочва в изявлението. Говори се, че са повредени множество метростанции и влакове, а редица служители по гарите са ранени.

По-рано в петък властите в Хонконг наложиха забрана на протестиращите да насят маски, която доведе и до допълнителна ескалация на недоволство и на напрежението. Според агенциите Ройтерс и Блумбърг днес се е стигнало до употреба за пореден път на сълзотворен газ от страна на полицията.

Този път демонстрантите са били в пъти повече след наложената от администрацията на Хонконг забрана.

В интервю за предаването "Хоризонт" Игор Рогелия, който изучава източните държави в "Кингс Колидж" в Лондон, прогнозира, че протестите няма да бъдат прекратени още много дълго време.

Как реагира режимът в Пекин на случващото се в Хонконг и какъв ще бъде финансовият ефект върху района със специален статут - това може да научите утре в предаването "Събота 150".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна