Eмисия новини
от 20.00 часа

ЕК ще разследва съвместните предприятия между Boeing и бразилската Embraer

Европейската комисия обяви в петък, че започва "задълбочено разследване" на плановете между американския самолетостроителен гигант Boeing Company и бразилската Embraer за създаване на две съвместни предприятия, като разследването е в резултат на опасения, свързани с конкуренцията.

"Пазарите на пътнически самолети трябва да функционират добре, за да доставят иновативни и ефективни продукти на клиентите на справедлива цена. Ето защо, с нашето задълбочено разследване искаме да гарантираме, че сливанията при компании за пътнически самолети не намаляват значително ефективната конкуренция на цените и разработването на продукти", заяви европейският комисар по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Миналата година двете компании обявиха сделка с 4,2 милиарда долара, според която "Боинг" (Boeing) ще придобие 80 процентен дял в бизнеса с пътнически самолети на бразилската компания Embraer. Сделката беше одобрена от бразилското правителство през януари.

Междувременно, другото джо инвенчър предприятие, което ще бъде контролирано съвместно от Boeing и Embraer, ще се съсредоточи върху предлагането на пазара на военните самолети KC-390 на бразилската самолетостроителна компания.


Още от