Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Милен Любенов вижда ерозия в политическата класа

Милен Любенов
Снимка: Личен архив

„В момента виждаме ерозия и политици, които отиграват една или друга ситуация от ден за ден или замитат поредния скандал. В момента правителството лобира пред Европейската комисия да бъде прекратен мониторинговият доклад по механизма за сътрудничество и оценка. Най-големите лобисти за отпадането на този доклад са правителството и прокуратурата, а именно те подлагат на атака българския съд по един тенденциозен и целенасочен начин“. Това каза пред БНР Милен Любенов, политолог и преподавател в Софийския университет.

През последните дни беше разпространено отворено писмо в защита на правовата държава, подкрепено от стотици преподаватели, представители на интелигенцията и на културните среди, НПО, граждани.

В предаването „Неделя 150“ Любенов подчерта, че това писмо е естествена и закономерна реакция на академичната общност в защита на правовата държава и на независимостта на съда:

„Как да няма реакция, след като 300 български съдии излязоха с безпрецедентно обръщение към гражданите с призив за подкрепа и защита, след като основният орган, призван да защити независимостта на съда, а това е Съдебната колегия във ВСС, абдикира от това свое задължение. Колегията дори излезе с противоречиво становище, с което на практика взе страна с твърдението, че се солидаризира с това, че има нарушен баланс между правото и справедливостта“.

По думите на политолога Милен Любенов не може за всеки отделен казус, в който се случва някаква обществена реакция, да се стига до законодателни промени и то в една много сложна материя, каквото е наказателното право.

„Не може да се взимат решения на парче. Трябва системен подход, в който да са ангажирани професионалисти, да има обществено обсъждане“.

Интервюто с Милен Любенов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна