Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

София загуби дело за 1,7 млн. лв. срещу регионалното министерство, извежда в заглавие СЕГА. Столичната община е загубила на първа инстанция едно от заведените дела срещу наложени от регионалното министерство крупни санкции по европроекти. Според решение на Административния съд - София, МРРБ правилно е наказал общината с финансова корекция в размер на 1 765 927,46 лв. за допуснати нарушения при провеждане на поръчка за ремонт на 26 училища и детски градини. В Административния съд - София се водят и други дела за допуснати от общината нередности по европроекти, но при повечето от тях съдът ще се произнесе след изборите.  Мегапоръчката за ремонт на 26 училища и детски градини по Оперативна програма "Региони в растеж" бе обявена през 2018 г. Договорите са на обща стойност 35 млн. лв. с ДДС, като от изпълнителите се иска едновременно да ремонтират учебните заведения и да подобряват енергийната им ефективност. Според регионалното министерство обаче при провеждане на поръчката са допуснати нередности както в условията за подбор на кандидатите, така и в методиката за класиране.

София става европейска столица на неврохирургията през 2022 година, четем в МОНИТОР. 2022 година. Новината за огромното признание към българската неврохирургия дойде от Дъблин, където преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества (EANS). София е избрана за домакин на конгреса на EANS след три години след сериозната конкуренция на Барселона и Тел Авив, поясни той и допълни, че такова престижно председателство нашата страна печели за пръв път. Очаква се, в рамките на ексклузивното научно медицинско събитие, което ще се проведе в столицата през есента на 2022 г, да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света.

МОН отпуска над 1 млн. лв. за подкрепа на ромски ученици, информира СЕГА. 1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните училища Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство. Това става ясно от публикувана в сайта на центъра покана към учебните заведения да кандидатстват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на срока за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха проявили 80 кандидати. Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на деца от различен етнически произход с общо 150 хил. лв., като максималното финансиране на проект е 15 000 лв. По-голяма сума се отпуска за проекти от същия характер, но насочени към взаимодействие на родители от различен етнически произход - до 20 000 лв. на кандидат, общо 240 хил. лв. Целта и на двата приоритета е да се създава благоприятна мултикултурна среда в училище.

Заплатите на учителите растат най-бързо, отбелязва ТРУД. Заплатите на учителите в България са отбелязали най-голям ръст в ЕС между 2017 и 2018 г., показва доклад на Европейската комисия. Средно за година те са се увеличили с близо 15% през разглеждания период, колкото и в Чехия. Въпреки това заплатите на учителите у нас остават най-ниските сред страните членки. Минималната годишна заплата за учителите в началните училища в България е близо 7000 евро, а максималната – малко над 11 хил. евро. При преподавателите в средните училища минималното заплащане е 7166 евро, а максималното достига до 11 300 евро, сочат данните на ЕК. За сравнение средното годишно брутно начално възнаграждение за 42-те образователни системи, включени в доклада на комисията, е 24 027 евро в предучилищното образование, 25 668 евро в началното образование, 26 839 евро в долните класове на средното училище и 27 791 евро за учителите в горните класове на средното училище.

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, четем в МОНИТОР. Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Не е просто тенденция, а задължително условие за работодателите да предлагат някакъв вид допълнителни бонус пакети на своите служители поради тенденцията на сериозен недостиг на кадри в почти всички работни сфери. Самите хора, когато си търсят работа, много добре преценяват и избират, следят, четат и изискват допълнителни материални стимули. В топ 3 на най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна, допълнително здравно осигуряване и карта за градски транспорт.

Мариана Попова и детският хор на БНР пеят на благотворителна вечер тази вечер в един от столичните молове, пише 24 ЧАСА. Водещи на благотворителната вечер са Дони и Нети, Бойко Кръстанов и Стоян Алексиев. Ще има и търг, на който се продават картини, скулптури, скок с парашут и вечерен коктейл в британската резиденция и билет за двама за мача България - Англия на 14 октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени