Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вина – по-оглушителна от „Компарсита“

БНР Новини
Снимка: @ColibriBooks

„Компарсита“ е най-новият роман на писателя и журналист Димитър Шумналиев. В книгата, озаглавена с името на най-известното танго, откриваме типичната за този автор тежка мъжка проза. Поетичният език ни най-малко не смекчава експресията на образите и безпощадността на сюжета.

Действието се развива в женски лагер – един от всичките в следдеветосептемврийска България. Четеш и ти се иска книгата да принадлежеше към някой от жанровете, максимално отдалечени от документалистиката и по-близки да фикцията. Но не! Димитър Шумналиев не би бил Димитър Шумналиев, ако се съобразяваше повече с комфорта на читателя, отколкото с ревностното преследване на своята творческа задача. А тя, по неговото собствено признание, е в изследването на вината и с вероятностите за излекуването ѝ. 

Факт е, че писателят не изобличава, не съди, не поставя етикети – което си е изкушаващо, като се има предвид историческото време, залегнало в основата на сюжета. Авторът само оставя читателя лице в лице с живота на героите – живот без надежда за минало свършено време.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени