Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отвъд усмивката на Джуди Гарланд

Филмът „Джуди” за последните дни на великата артистка обра овациите на критиката

Лентата "Джуди" разказва за последния период от живота на легендата Джуди Гарланд.

Какво свързва филмите „Роди се звезда”, „Да се срещнем в Сейнт Луис” и, разбира се, „Магьосникът от Оз”?...

Франсис Едъл Гъм се ражда на 10 юни 1922 година в семейството на Етел и Франсис Гъм. Днес всички я познаваме като неподражаемата Джуди Гарланд, която бързо успява да се превърне в „любимката на Америка”. Въпреки че е нежелано дете заради лошото финансово състояние на родителите си, Джуди бързо задминава сестрите си с харизма и талант. Както казва и киноманът Симеон Кацаров: „Това, което винаги ми е харесвало, е, че във всеки неин концерт тя говори с публиката. Това допринася за топлината, която всички виждат в нея и приемат.” 

Джуди Гарланд се снима в реклами от 2-годишна възраст, допълва кинокритикът Ирина Иванова. Тогава започва да пее на сцената със семейството си. Когато е на около 10, е открита от Луис Майер, собственик на „Метро Голдуин Майър”, едно от най-могъщите холивудски студия. 

„Той веднага разбира, че това е неговото състезателно конче, с което ще спечели много”, подчертава Ирина. Майка й я пришпорва по свои начини. Например - ако Джуди откажела да се яви на дадено прослушване, била връзвана за леглото и бита с колан. „Джуди изпитва панически страх от сцената. Парадокс, често срещан при много звезди. Едновременно копнееш да излезеш на сцената, но изпитваш ужас. По този повод от малка поема успокоителни”, разкрива още Ирина. Заради жестоките изисквания на студията, Джуди Гарланд от малка е на специална диета, пие и хапчета за отслабване. А заради натоварения график взима от ранна възраст и хапчета за преодоляване на умората. 

Джуди Гарланд се омъжва за първия от петимата си съпрузи едва 20-годишна - това е музикантът Дейв Рос. Нейният своеобразен начин да избяга от оковите на Холивуд. Ирина Иванова разказва, че Джуди се е чувствала свободна в новото си семейство. Мечтаела да го запази и всичко вървяло добре. До момента, в който не забременява. Тогава всички около нея настояват да направи аборт, за да остане Гарланд невинната Дороти от големия екран, която всички обичат. И в края на живота си Джуди Гарланд има само един въпрос: „Защо съм толкова самотна?”. Никой не е могъл да й отговори. 

В последното си интервю, дадено за радио „Дания”, Джуди Гарланд говори именно за това колко трудно е да се задържиш на върха. „Там е студено”, казва тя. „Обграден си и от хора, които не са истински и се опитват да те използват. Ако не знаеш това и си жена, шоубизнесът може да стане много жесток”. 

Наскоро бе световната премиера на филма „Джуди” с участието на Рене Зелуегър. Той разказва за последните важни моменти от живота на екранната Дороти. Лентата обра овациите на критиката. Според киножурналиста Преслава Преславова „Рене Зелуегър е доста многопластова актриса, която се превъплъщава в непредсказуеми роли. Миналата година, по време на снимките, излезе леко скандална публикация в медиите. Първо от самата Рене, която каза, че репетира за филма заедно с Лайза Минели. Известната първа дъщеря на Джуди Гарланд обаче отрече тази информация. Каза, че не знае дори за какво става дума във филма. Категорична е, че не вярва, дали Рене Зелуегър ще успее да се превъплъти в ролята на майка й”. Преслава обаче вярва, че Рене е успяла да направи тази много трудна роля и ще бъде оценена заслужено в сезона на наградите. 

Киноманът Симеон Кацаров е на другото мнение: „За съжаление, няма как Рене да има тази сила в гласа, няма я ранимостта и уязвимостта, която се съдържа във всяка нота на Джуди Гарланд”. А Рене Зелуегър разказва пред „Добро утро, Америка”, че тази последна глава от живота на Джуди Гарланд е покрита с идеята за трагедия. „И виждаш Джуди Гарланд като войн, като герой, какъвто тя е била. Просто трябва да я погледнеш с други очи”, допълва носителката на „Оскар”.

Повече за съдбата на неповторимата Джуди Гарланд и за новия филм, посветен на нея, разберете от репортажа в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!