Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасенията относно военни операции в Сирия водят до поевтиняване на турската лира

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската лира поевтинява спрямо долара и еврото по време на търговията в понеделник, след като Белият дом заяви, че Анкара скоро ще започне да провежда военни операции в Северна Сирия, като въоръжените сили на САЩ няма да я подкрепят или да участват в тях.

През последните месеци инвеститорите внимателно следят напрегнатите взаимоотношения между Анкара и Вашингтон, след като съюзниците в НАТО имат спорове по редица въпроси, включително по отношение на техните различия за политиката в Сирия и закупуването от Турция от руските противоракетни отбранителни системи С-400.

Турция многократно заплаши да извърши нахлуване в североизточната част на Сирия срещу подкрепената от САЩ кюрдска милиция (YPG), обвинявайки Вашингтон в отлагане на усилията за създаване на "безопасна зона" по протежение на турската граница.

След телефонен разговор между президентите Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп, Белият дом заяви в неделя, че няма да подкрепи нахлуването на Турция и че американските войски ще напуснат района.

Междувременно ООН предупреди, че се подготвя за възможно най-лошия сценарий по отношение на сирийската криза.

Всички това се отразява негативни на турската валута, като в началото на търговията в понеделник тя поевтиня с близо 1% спрямо щатския долара преди да парира част от първоначалните си загуби. През европейската ранна следобедна търговия щатският долар поскъпва с 0,7% към 5,7400 турски лири, като в същото време еврото нараства с 0,65% към 6,3000 лири.

Агенция Ройтерс цитира неназован валутен дилър да посочва: "Докато изявлението на Съединените щати дава зелена светлина за военната операция в Сирия, за която Турция споменава отдавна, тази операция оставя много въпросителни относно това как ще се развие самият процес".

През миналата година турската лира се обезцени с близо 30% спрямо долара по време на валутната криза, която беше породена от опасения относно политическата намеса в паричната политика на Турската централна банка, както и от влошаването на двустранните отношения между Вашингтон и Анкара. В рамките на настоящата година турската лира загуби около 8% от стойността си спрямо долара.

Геополитическото напрежение около предстоящите военни действия на Турция в Северна Сирия провокира и първоначален спад на основния фондов индекс на борсата в Истанбул BIST100 с около 0,8%, преди обаче да последва негово повишение с над 1%.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени