Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф: Управляващите в Ирак лишават хората от бъдеще, от образование и развитие

Мохамед Халаф
Снимка: Ани Петрова

„За първи път от 16 години протестите са в бастионите на шиитите, които фактически управляват Ирак. Това е бунт срещу шиитите, срещу Иран, който се намесва и контролира 90% от всички институции в управлението на Ирак“. Това каза пред БНР журналистът Мохамед Халаф в коментар на уличните антиправителствени демонстрации в Ирак.

В предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ той коментира: „Това са младежи, които са родени след падането на режима на Саддам, те протестират срещу корупцията в средите на управляващите. Те искат право на работа и достойнство“.

По думите на журналиста пред последните 16 години от държавните иракски пари са източени около 500 милиарда долара, които не се знае къде са отишли. Той коментира, че вероятно парите са в сметки в чужбина на политиците, които управляват Ирак.

Халаф обясни, че 25% от иракското население живее на прага на бедността, 30% е безработицата в страната.

„В същото време държавата Ирак получава 100 млрд. годишно приходи от петрол“, уточни той.

Според него политическата върхушка в страната прекалява с унижаването на иракския народ: „Две години след ликвидирането на т.нар. „Ислямска държава“ в градовете в западната част на Ирак, все още не е направено абсолютно нищо за подобряването на живота на хората там... Проиранските милиции, които са ангажирани с управляващите партии, управляват тези райони и правят същите издевателства срещу населението, под диктата на Иран. Ирак се превърна в провалена държава заради тези институции“. 

Прекомерна сила срещу демонстриращите

Мохамед Халаф коментира, че протестиращите младежи нямат организация и ръководители. Те не искат да преговарят с правителството.

„Докато искаха работа, сега вече искат оставката на правителството, искат разпускането на парламента, искат нов закон за изборите, да се смени изборната комисия. Искат цялата политическа власт, която е в Ирак след 2003-та година, да не участва в изборите, които трябва да се проведат под контрола на ООН“, уточни журналистът.

„Проблемът е, че ако армията се обърне срещу властта и се присъедини към хората по улиците, които всеки ден се увеличават, това ще доведе до нова гражданска война в Ирак. Ще доведе до мигрантски потоци, до дестабилизация на целия район. Проблем е, че тези, които управляват Ирак, са решени да използват прекомерна сила срещу демонстриращите. Колкото повече убиват, толкова повече излизат хора на улиците“, заяви Халаф. 

Той обясни, че напускането на САЩ от Ирак след свалянето на Саддам, е довело да засилване на контрола на Иран и проиранските партии и техните въоръжени групи, които лишават иракчаните от бъдеще, от образование, от развитие, от модернизация на страната.

„Аз не виждам хоризонт, тази младеж също не вижда, защото вече няма доверие в тази власт“, категоричен бе той.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Мохамед Халаф в предаването „12+3“ можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!