Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гобленарството е красива и споделена лудост

Отминаха времената, когато българката бродираше мрачни картини по неясни, често написани на ръка схеми. Днес бродерията се развива с огромни крачки. Благодарение на техническия прогрес и Интернет нашият свят все повече се разширява и мирогледът ни става все по-голям – казва Валентина Георгиева, една от организаторките на Националните срещи на гобленарките, които се провеждат всяка година в различен град. Тази година София събра повече от 130 човека, а броят им всяка година се увеличава, увличайки по това красиво хоби не само жени от всякаква възраст, но и деца и дори мъже.



Всяка година има по няколко конкурса
– обяснява Яна Танчева. – Тази година единият е за образи на определени дизайнери, другият е по картини на известни художници, а третият е за приложна бродерия.



На тези срещи си сверяваме часовника и се престрашаваме да правим неща, които досега не сме правили. Всеки намира собствен стил – от фантастични герои до примитивни дизайни.



Чрез примитивите ранните американски преселници са предавали своето наследство в бродирането, изразено със символи, стилизирани от поколение на поколение – отделни фигури, числа, азбука.

Това е сравнително ново течение за България, още трудно се възприема, тъй като изглежда наивно, но в примитива има много смисъл, създава се усещане за уют, за домашна обстановка – разказва за своята страст Елена Гунчева. – Отделен клон са семплерите, в които могат да се влагат много видове бодове, намират място и мъниста. Това е възможност за творчество, за изразяване на себе си, и българските гобленарки започват да усещат красотата на този вид бродерия.



В арсенала на съвременните гобленарки са най-различни видове и цветове панама, комплекти с ленти, камъни, мъниста, използват се различни видове техники, които се налагат с годините.



Но винаги се цени красотата. Красивите и сложни бродерии стават стимул за все повече хора да преодолеят притеснението да пробват непознати техники. Сега много популярни са т. нар. „многоцветни гоблени”
– отбелязва Валентина Георгиева.

Това е съвсем отделно течение в гобленарското изкуство – допълва я Яна Танчева. – Няколко фирми произвеждат такива дизайни, обикновено по репродукции на известни картини. Различното е че при тях цветовете са от порядъка на 200, много трудни са и като схеми, и като начин на изработка. Но в крайна сметка те стават като репродукция на една красива средновековна картина.



В цялото многообразие много разпознаваеми са т. нар. „мандали”.


Мандалите са отделен вид в света на бродерията. Посветени са на почти всички красиви градове и държави в света. Те са съчетание от пищността на много различни бодове, които създават обем на бродерията, различни мъниста, кристали, метализирани конци, копринени ръчно боядисани конци
– обяснява тънкостите на този вид бродерия Валя Георгиева.



За голяма радост на творящите красота с игла, не липсват и талантливи български дизайнери с качествени авторски разработки.



Не са много, но се надяваме в бъдеще да се увеличават
– казва Яна Танчева. – Те са специализирани в български пейзажи, картини на български художници, което не може да се случи в чужди фирми. Друго направление са шевиците. Всички те са разпознаваеми като образи, като стил и се радвам, че тези родни фирми наблягат на българското и намират своите привърженици.

Сериозен проблем е опазването на труда на българските дизайнери, защото в епохата на Интернет всеки би могъл да си набави схема, и ние се опитваме да съхраним българските дизайнери, като се обявяваме срещу кражбата на техни схеми – отбелязва Яна, а Валентина обяснява:



За нас гобленарството е голяма любов, страст, огън и лудост. От хоби се превърна в искрено приятелство на първоначално непознати хора.

За мен това е голяма част от живота ми. Ние влагаме цялата си душа, сърце и мисъл в него – казва Елена, а Яна е категорична:

Всяка година летвата се вдига все повече и повече. Виждайки новите неща, новите техники, сами се опитваме да надскочим себе си. Това е красива лудост. И споделена!



Снимки: Надя Вътова и Десислава Семковска

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна