Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заплаши да "унищожи" турската икономика, ако Анкара "прекрачи границите" в Сирия

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заплаши, че ще "унищожи" турската икономика, ако Анкара направи нещо, което  "да прекрачи границите" по време на военните операции в Северна Сирия.

"Както вече твърдо заявих преди, и просто иска да повторя, ако Турция направи нещо, което чрез моята голяма и несравнима проницателност считам, че е "прекачване на границите", аз напълно ще унищожа и ще залича турската икономика (както го правех и преди). Те трябва, заедно с Европа и други, да охраняват пленените бойци и семейства на ИДИЛ", написа Тръмп в туитър.

Той добави, че САЩ направиха "повече, отколкото някой очакваше" срещу Ислямска държава в Сирия и заяви, че сега е време за "другите в региона, някои с голямо богатство, да защитят тяхната собствена територия", допълни той.

По-рано Доналд Тръмп отказа да се присъедини към Турция по отношение на планираните от Анкара операция в Северна Сирия и започна да изтегля американските войски от близкоизточната страна.

В предишна поредица от послания по туитър, Тръмп също така заяви, че Съединените щати трябва да се измъкнат от "нелепи безкрайни войни" и да се бият "само там, където е от наша полза".

След вербалните заплахи на Тръмп турската лира продължава да поевтинява силно спрямо долара и еврото. Щатският долар поскъпва с 2,18% към 5,8200 турски лира, а еврото също нараства с над 2% към 6,3950 лири.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна