Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Сената и Конгреса на САЩ се обединиха срещу Тръмп заради изтеглянето от Сирия

Пентагонът на САЩ не подкрепя очакваното турско военно нахлуване в Североизточна Сирия

Нанси Пелоси и Мич Маконъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Както политическите противници на Доналд Тръмп, така и собствените му съпартийци от Републиканската партия, критикуваха решението му да разчисти пътя пред военна операция на Турция в Северна Сирия, съобщава Ройтерс.

Те се опасяват, че изтеглянето на американските войници от териториите източно от река Ефрат може да доведе до саморазправа на Турция с кюрдските бойци в района.

"Това решение на Тръмп представлява сериозна заплаха за регионалната сигурност и стабилност. То изпраща опасно послание към Иран и Русия, както и към нашите съюзници, че на Съединените щати не може да се има доверие като партньор.", написа лидерката на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Лидерът на съпартийците на Тръмп в Сената Мич Маконъл също не е съгласен с ходовете на Тръмп.

"Внезапното изтегляне на американските части от Сирия ще е от полза само на Русия, Иран и режима на Асад. То ще увеличи риска от прегрупиране на ИДИЛ и други терористични организации.", отбеляза Маконъл.

И Пентагонът обяви, че Съединените щати не подкрепят очакваното турско военно нахлуване в Североизточна Сирия.

"Въоръжените сили на САЩ няма да подкрепят или да участват в каквато и да е подобна операция", заяви помощникът на министъра на отбраната по обществените въпроси Джонатан Хофман. "Ние ще работим с другите ни съюзници от НАТО и с коалиционните партньори, за да повторим пред Турция възможните дестабилизиращи последици от потенциални действия на Анкара за региона и отвъд него", добави той.

Междувременно американският сенатор републиканец Линдзи Греъм заплаши Турция със санкции, ако "нахлуе в Сирия", и заплаши с прекратяване на членството й в НАТО в случай на атаки срещу кюрдите, предаде ТАСС. Греъм посочи, че е обсъдил ситуацията в Сирия със сенатора демократ Крис ван Холън.

"Ще внесем двупартиен законопроект за санкции против Турция, ако те нахлуят в Сирия и ще призовем за прекратяване на членството й в НАТО, ако те атакуват кюрдските сили, които помагаха на САЩ при унищожаването на групировката "Ислямска държава", написа Греъм в Туитър.

Подобни остри заплахи срещу Турция отправи по-рано днес и президентът на САЩ Доналд Тръмп.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна