Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правната комисия: Без съкратено следствие при умишлено убийство

| обновено на 08.10.19 в 16:06
Снимка: БГНЕС

Съкратеното съдебно следствие отпада само за умишлените убийства, реши мнозинството в парламентарната правна комисия на второ четене.

Първоначалното предложение на трите формации, които внесоха напълно еднакви предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс - БСП, Обединени патриоти и „Воля“, предвиждаше процедурата да не може да се прилага и по дела за умишлено причиняване на тежка телесна повреда, но преди днешното заседание трима депутати от ГЕРБ предложиха възможносттта за редукция на наказанието при признаване на вина, да бъде премахната само за умишлените убийства.

Очаква се последната редакция на института на съкратенато съдебно следствие да се гласува в пленарната зала още утре.

"Оставаме на позицията си в нашия законопроект, че за тежките телесни повреди и умишленото причиняване на смърт трябва да отпадне съкратеното съдебно следствие. Не смятаме, че за това трябва да има изключение, каквото предлагат колегите от ГЕРБ". Това каза по-рано днес в интервю за предаването "Преди всички" зам.-председателят на правната комисия Христиан Митев от "Обединени патриоти".

Митев поясни, че ако промените влязат в сила, те ще касаят и незавършени наказателни производства в досъдебна и съдебна фаза на наказателния процес.

Друга промяна, подписана от председателя на правната комисия Анна Александрова и депутатите Красимир Ципов и Иглика Събева, предвижда делата, по които ще работи новосъздадената Европейска прокуратура, да се разглеждат от Специализирания наказателен съд.

Интервюто с Христиан Митев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени