Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документалният филм „Светителят хирург“ - разказ за живота и чудесата на св. Лука Кримски

Документалният филм „Светителят хирург“, посветен на свети Лука Кримски, ще бъде излъчен от 17.00 часа в Дома на киното. Прожекцията е част от Седмицата на православната култура, а автор, режисьор, оператор и сценарист на кино творбата е журналистът Ангел Бончев.

Филмът разказва за свети Лука - неговият живот и чудеса. Във филма са включени и двама живи роднини на св. Лука, които разказват за времето, когато са били заедно, и когато светецът е разказвал за заточението си, защото е бил вярващ и е проповядвал словото Божие, обяснява Бончев.
"Филмът е ценен с това, че ще покаже на хората, дори и да не са много вярващи, една светлина в православието каквато е св. Лука Кримски, който помага на хората преди тежки операции".

В Гърция има 40 храма, посветени на св. Лука, засега в България има два - три такива храма, а в Русия има медицински университети, които са възприели неговата клетва (клетва, която той е написал). Много богослови казват, че тази клетва е боговдъхновена.

Във филма може да се проследи и разказът на една монахиня, която е била кръстена лично от св. Лука, която разказва за времето, когато не е могло  да се кръстят хората и е имало смъртна опасност, ако свещеник извърши Свето кръщение, а разказът на д-р Татяна Шевченко от Симферопол е за чудото, което е станало с нея, когато е била раково болна.
Чуйте повече в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени