Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Чакърова: Силата на биоданза е в редовното практикуване

Ирена Чакърова е основател на практика по биоданза, мечтае да създаде училище за обучение по биоданза. Това е танц, замислен да помага на хората да се радват повече на живота. 

"Това е моята мечта - някой ден в България да има училище "Биоданза" така, както аз завърших едно от училищата във Франция, защото това училище промени живота ми", разказва пред "Хоризонт" Ирена Чакърова, която е живяла шест години във Франция.

"То е като едно училище на живота. То ми даде сила, свобода, самочувствие. Всъщност самото танцуване по методологията, както е изградена, самото танцуване прави всичко това възможно: човек да се освободи от ограниченията, да започне да чувства, да се свърже в себе си, да чувства какво за него е добро, не просто да прави нещата, а да знае, че те идват дълбоко от вътре и това му е на сърцето", обясни Ирена Чакърова в предаването "Закуска на тревата". 

Създател на биоданза е Роландо Торо Аранеда

Чилиецът е бил психолог и антрополог, бил е и учител в начално училище.

"Той е бил преподавател в Института по антропология към Чилийския университет, след това е живял (след преврата) и в Бразилия, и в Италия, и в Аржентина= Накрая се връща и в Чили. Неговите изследвания всъщност поставят началото на тази методология, където музиките са много внимателно подбрани за влиянието, което те оказват  върху хората. Днес има много изследвания в областта на влиянието на музиката върху хората", допълни Чакърова.

За практикуване на биоданза са необходими поне трима-четирима души. "В едно занимание по биоданза има съвсем простички предложения и движения, които даже в началото ни се струват смешни, защото е прекалено просто".

Биоданза може да се изпълнява самостоятелно и в група

"Едно занимание продължава около час и половина. Има средно около 13 музики, като първата част е по-активна. Там наистина се цели стимулиране на жизнената енергия. Във втората част забавяме темпото, имаме възможност да погледнем навътре към себе си. И през цялото това време не сме сами. Има взаимодействие и в група" - така описва заниманията по биоданза Ирена Чакърова. По думите й, самата практика е така направена, че се създава "една много добронамерена среда, в която човек може да се отпусне".

Опознаването е на първо място на себе си, след което можем да отидем и към другия, казва още Чакърова. "Те, нещата, се случват успоредно, но може би е всъщност важно да можеш да опознаеш себе си, за да имаш пространство да опознаеш и другия, да му дадеш и на него тази възможност."

Още за философията на биоданза слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени