Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руанда, която топи стереотипи

Днес африканската страна е сигурно, чисто и зелено място за живеене, разказва Валентина Венкова

4
Снимка: Личен архив

„В България живеем на бързи обороти, правим много неща и ги правим импулсивно, даже инертно. Като че ли не успяваме да се замислим за това кое е важно в живота ни.“ Мнението е на Валентина Венкова, която след пребиваване в Руанда променя тотално житейския си път и ценности. Руанда отвя всичките ми стереотипи за Третия свят, споделя тя пред „Хоризонт“.
     

Семейството ми имаше уникалната възможност да живее толкова дълго в Руанда, започва разказа си Валентина Венкова, която е оценила шанса си да попадне в непознатата за нея африканска страна. За да се убеди, че „днес Руанда е една много сигурна, чиста и спокойна страна за живеене, особено с деца.“

Снимка: Личен архив

Със съпруга си и двете им дъщери живее и работи в Москва между 2011 и 2016 година. „2016-а бяхме вече тръгнали да се връщаме в България, когато на мъжа ми му предложиха работа в Руанда. Беше изненадващо за нас.“

От стереотипите към откритията за Руанда

Като повечето хора също бях изпълнена с предразсъдъци и стереотипи – за Африка като цяло, да не говорим за Руанда, на базата на филма „Хотел „Руанда“, който много хора са гледали, признава Валентина, според която повечето хора свързват Руанда с бедност, замърсяване, корупция, войни и престъпления. Сега в Руанда, както и в съседните Кения и Танзания найлоновите торбички са забранени от години със закон и още на летището, ако влизаш като турист, те отклоняват към близкото кошче, пояснява тя.

Снимка: Личен архив

Руанда днес е зелена. Наричат я „страната на хилядите хълмове“. В градовете всички градинки са спретнати и редовно поддържани, допълва впечатленията си Валентина Венкова. „Бракониерството е забранено със закон и грешното ни разбиране, че на сафари се убиват животни, за съжаление все още съществува, отдавна не е така реално. Отделят се много средства от правителството за консервация на природата и на дивите видове.“

Именно дивият свят на Руанда оставя и най-силен отпечатък в спомените на Валентина. И до днес, вече в България, си реди овален пъзел на Африка с животни и растения, обитаващи различни части на континента. Именно в Руанда тя научила и защо жирафите никога не "сядат" и не "лягат" и спят прави.

Нови пътища и бутиков туризъм

Има бум в оптимизацията на инфраструктурата. Тъй като страната не е облагодетелствана с природни богатства, които могат да дадат икономически тласък, управляващите ориентират страната към развитието на луксозен туризъм за по-платежоспособни туристи, разказва още Валентина.

„Правителството си е поставило много амбициозна цел – да превърне Руанда в Сингапур на Африка, именно привличайки инвестиции, оптимизирайки своята инфраструктура, привличайки платежоспособни туристи. Руанда може да служи като пример за успех не само на другите африкански страни, но и за много страни от развития свят“, коментира Валентина Венкова.

За разлика от други дестинации от Третия свят, където чуждестранните резиденции са изолирани от реалния свят в затворени комплекси, в Руанда не е така и Валентина и семейството й са обитавали квартал с местни жители, с които са общували ежедневно.  

Снимка: Личен архив

Харесала й първичността на заобикалящата ги среда. „Начинът на живот на местните хора – по-примитивен, по-спокоен, минималистичен. Липсата на много вещи и възможности, които ние приемаме за даденост в западния свят. Тези неща, които присъстваха там и бяха толкова различни от света, който познаваме, отключиха в мен един бавен, ключов процес на трансформация. Аз станах по-осъзната социално, екологично, по-отговорна относно начина на възпитание на децата си, започнахме да обръщаме повече внимание на ценности, които бяха изтикани назад – толерантност, готовност да помогнеш безвъзмездно. Не се бях занимавала с доброволческа дейност преди в живота си, докато тя стана част от моя живот в Руанда.“

Животът в Руанда повлиял толкова силно на Валентина, че тя взела решение да промени професионалния си път и след завръщането си в България да започне обучение по ранно детско развитие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени