Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анимацията "Задачите за деня" е българският участник в надпреварата за "Оскар"

Късометражната анимация "Задачи за деня" на режисьора Петя Златева ще влезе в конкуренция за наградата "Оскар" с още 100 подобни ленти от цял свят.

Продуцентът на филма Весела Данчева разказа в предаването "Нещо повече", че филмът говори за самотата: 

"За една жена, която живее абсолютно сама и е на ръба на някаква депресия или полудяване. За да може да преминава през ежедневните задачи, тя напълва деня си с много задачи. Всеки може по някакъв начин да се идентифицира с този проблем“.

„Филмът попадна в този голям брой от стотина филми и започва да се гледа от членовете на Академията, като минава през няколко селекции. Ние няма какво да направим, освен по някакъв начин да сме щастливи от тази новина, но е в ръцете на международните членове на Академията. Гледа се първо вътрешно. Селектират се 10 заглавия, от които 5 се номинират за наградата“, обясни Данчева.

Към края на годината може да се очаква новината за това дали "Задачите за деня" се е преборил за следващ етап от надпреварата, посочи продуцентът.

„Ако стане стратегия на Филмовия център – да се изпраща късометражен и пълнометражен филм като предложение, двата формата могат да залепнат заедно и да вървят в комплект. Това би било прекрасно“, коментира още Весела Данчева. 

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна