Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

In modo bulgaro – БНР издава диск с творби на Панчо Владигеров

Миналата година Светлин Русев и Симфоничният оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин записаха няколко пиеси на Панчо Владигеров. Това са Рапсодия „Вардар“ и Песен от „Българска сюита“ във вариант за цигулка и оркестър, няколко оркестрови пиеси – Прелюдия „Богдане“, Приказка и Балкански танц из „Българска сюита“, Три концертни пиеси за симфоничен оркестър, „Импровизация и токата“.

Освен това по предложение на продуцента Марио Ангелов са подбрани и няколко изпълнения на Панчо Владигеров, записани в края на петдесетте години на миналия век – Сюита от пет клавирни пиеси, опус 51, „Вила сей гора“, „Приказка“, „Господско хоро“. Дискът вече се продава в магазина на радиото.

На 28 септември в Първо студио се състоя официалното представяне пред публика. В концерта участваха Марио Ангелов и двамата внуци на Владигеров Александър и Константин, които специална пристигнаха от Виена.

Можете да чуете в звуковия файл фрагменти от представянето на диска, а на 10 октомври от 14.30 в „Музикални легенди“ и някои от записите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени