Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай настоява САЩ да отменят последния "черен списък" и обеща да защити своите интереси

Китай поиска от Вашингтон да премахне наложените по-рано през седмицата санкции срещу китайски технологични компании и предупреди, че "решително ще защити" интересите на страната.

В сряда китайското министерството на търговията разкритикува ограниченията, наложени от Вашингтон върху продажбите на американска технология на група от осем китайски компании чрез включването им в т.нар. "черен списък", определяйки това като намеса във вътрешните работи на страната.  Американските власти твърдят, че тези компании предоставят технологии, използвани за потискане на мюсюлманските малцинства от страна на управляващите в Пекин.

Китайското министерството също така заяви, че Пекин "ще предприеме всички необходими мерки, за да защити решително интересите на страната", но не даде подробности относно ответни наказателни мерки.

Обявената в понеделник мярка от страна на Министерството на търговията на САЩ ограничава продажбите на американски технологии и на технологични елементи, произвеждани от американски компании, на група от осем китайски компании, чийто бизнес е свързан с разработване на системи за разпознаване на лица, с изкуствен интелект и други модерни технологични продукти.

В последните дни напрежението между Вашингтон и Пекин ескалира, включително и с американското решение да наложи визови ограничения на китайски официални служители, като това напрежение е факт непосредствено преди започващите в четвъртък важни търговски преговори между двете най-големи икономики в света.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна