Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони калифорнийци остават без ток поради риск от пожари

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Милиони хора се подготвят да останат без електроенергия в Северна и Централна Калифорния, след като енергийният доставчик Pacific Gas & Electric Co. обяви във вторник, че ще изключи тока, за да се опита да предотврати пожари, причинени от дефектни линии. Това ще доведе до най-мащабното превантивно прекъсване на тока в историята на щата,

От компанията за комунални услуги заявиха, че ще започнат да изключват електрозахранването на 800 000 клиенти в 34 района, започвайки в сряда в полунощ на фона на прогнози за ветровито и сухо време, което създава изключителна пожарна опасност.

Другият голям енергиен доставчик Southern California Edison също обяви във вторник, че повече от 106 000 от неговите клиенти в част от осем района могат да бъдат изправени пред спиране на електрозахранването.

Прекъсванията са планирани в повече от половината от 58 региона на Калифорния, въпреки че не във всички в тях ще бъдат действително прекъснати енергийните мощности.

Новините идват очно в момент, когато жителите на винарния регион северно от Сан Франциско отбелязаха втората годишнина от смъртоносните пожари, при които загинаха 44 души и бяха унищожени хиляди домове. Сан Франциско обаче ще се окаже единственият район, където няма да има спиране на електроподаването.

Комуналните предприятия предупредиха още в понеделник възможността за мащабно спиране на тока, което накара редица местни жители да започнат да се стичат към магазините за консумативи, подготвяйки се за "умиране" на батерии им за мобилни телефони, за липсата на захранване за автоматичните гаражи, както и за спиране на работата на хладилници и телевизори.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени