Eмисия новини
от 17.00 часа

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" с благотворителна инициатива

Кампанията "Дари и помогни" продължава до края на октомври

БНР - Бургас и сдружение "Каритас" провеждат и през тази година кампанията  „Дари и помогни“. Събират стари, но запазени мъжки дрехи, завивки и обувки за бездомните в Бургас. 

„Каритас“ помага на ден на близо 40 души без дом, които живеят в крайна бедност. Те посещават центъра за мобилна и стационарна грижа към социалната организация на католическата църква. Някои от тях са от Бургас, а други са приходящи. Всеки има своята история и в много случаи трагедия в живота си, за да стигне до това положение.

Александър е на 60 години от Димитровград, остава без дом и средства и идва в големия град, за да търси препитание. Той е благодарен на „Каритас“ за оказваната помощ:

„Винаги помагат, тук мога да пия кафе, да хапна закуска! Дават ни дрехи, обувки, помогнаха ми за документите и сега се надявам, че ще мога да си намеря работа и да си стъпя на краката. Тук наистина помагат!“.

За да помогнем на хора като Александър, макар и с малко и с каквото можем събираме употребявани, но запазени мъжки дрехи и обувки за есенно - зимния период, одеяла и завивки. За предпочитане са спортни дрехи – анцузи, якета, пуловери, дънки.

Кампанията е по инициатива на сдружение „Каритас – Бургас“, което помага на най-нуждаещите се:

„От самото начало организацията ни помага на най – бедните, хората които имат нужда от елементарни неща, от облекло, от храна, лекарства и др“, разказа отец Михал, който е управител на „Каритас Бургас“ и член на Управителните съвети на „Каритас София“ и „Каритас България“.

„Каритас“ развива благотворителна дейност в България от 25 години, в Бургас сдружението има клон от 2006 година. В дневния му център бездомните могат да се изкъпят, изперат, да получат топла храна или чай. Помага се при необходимост с лекарства от първа необходимост и хигиенни консумативи, съдейства за издаване на документи, насочване и посредничество пред различни институции и др.

Ако и вие искате да помогнете може да се включите в кампанията ни „Дари и помогни“ – събират се употребявани, но запазени мъжки дрехи, обувки, завивки. Даренията си може да донесете в БНР - Бургас ул. Филип Кутев 2 или в офиса на сдружение „Каритас - клон Бургас” в к-с „Бр. Миладинови“ бл. 57, вх. 8, партер.

Повече може да чуете от звуковия файл:


Още от
Сградата на Община Перник

Само 2-ма зам.-кметове в Перник

публикувано на 14.11.19 в 15:30