Eмисия новини
от 00.00 часа

Румен Радев за Северна Македония: Задачата на политиците е да сближават позициите в трудни моменти

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев коментира днес темата за подкрепата на България за започването на преговори за приемане на Северна Македония в ЕС. Той заяви, че идеологиите и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа.

Според президента Радев задачата на политиците е да сближават позициите и то в трудни моменти.

„Не е работа на политиците на Република Северна Македония да коментират вътрешнополитическия живот в България, така както аз не коментирам и не се занимавам с вътрешнополитическите въпроси на Република Северна Македония“, каза държавният глава.

„Аз съм поканил президента Пендаровски да посети България още по време на иногурацията, където лично отидох. Имахме една много ползотворна среща. Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака“, посочи Румен Радев.

„Политиците имат общата отговорност и от двете страни да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които да ни разделят и идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа. Затова и нашата позиция е ясна. Затова и нашата позиция е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. Нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии“, добави президентът при посещението си днес в 101-ви алпийски полк в Смолян.

Още от