Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебно жури в САЩ наложи глоба на Johnson & Johnson от 8 млрд. долара за антипсихотично лекарство

Във вторник съдебно жури (съдебни заседатели) във Филаделфия нареди на компанията Johnson & Johnson да плати обезщетение в размер на цели 8 млрд. долара на мъж от Мериленд, който заяви, че използването на антипсихотичното лекарство Risperdal, когато той е бил дете, е причинило уголемяване на неговите гърди, тъй като компанията не успяла да предупреди коректно за подобен риск при употребата на лекарството, съобщава "Уолстрийт джърнъл".

Това към момента е най-голямата по размер глоба сред повече от 13 000 съдебни дела срещу J&J, според които лекарството Risperdal причинява състояние при момчетата, наречено гинекомастия, което представлява уголемяване на тъканта на гърдите. Според заведените до сега дела, съдилищата обикновено постановяваха, че компанията е била наясно с риска от този страничен ефект, но този риск е бил е подценяван от лекарите, които са препоръчвали лекарството.

Това представлява и най-новото от поредицата доста скъпи провали за Johnson & Johnson в серия съдебни дела, заведени за вреди от продукти на  компанията, както и от други искове.

През август тази година съдия в Оклахома осъди компанията да плати 572 млн. долара за принос в кризата с наркозависимостта в САЩ. Миналата година съд в Сейнт Луис пък постанови, че J&J трябва да плати щети за 4,69 млрд. долара на 22 жени и на техните семейства, които обвиниха компанията за случаи с рак на яйчниците при използването на продавана от нея бебешка пудра.

"Уолстрийт джърнъл" обаче отбелязва, че когато вземат предвид решенията по подобни жалби, съдиите често намаляват глобите за нанесени щети, наложени от съдебното жури.

След решението на съдебното жури във Филаделфия акциите на Johnson & Johnson поевтиняват с 1,5% на днешната извънборсова търговия, задълбочавайки тяхното вчерашни понижение с 1%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени