Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Зографът Захарий“ на Марин Големинов отново на софийска сцена след близо 45 години

Снимка: operasofia.bg

„Осем премиерни заглавия – четири опери, два балета, два мюзикъла и две концертни изпълнения“ – това е предложението, което отправя към публиката акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера.

Летният  сезон завърши на 15 септември след поредица от спектакли на „Мама мия“ из цялата страна. На 20 септември се състоя първият концерт от новия сезон, посветен на 90-годишнината на Николай Гяуров, последван от традиционния галаконцерт на учениците от майсторския клас на Райна Кабаиванска.

Първото оперно заглавие, и това от години е така, е българско – операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов. 

„Щастлив съм, че една моя предпочитана режисьорка от киното Зорница София прави дебют в Софийската опера. На нея ѝ представих младите ни певци...“ – каза Карталов.

Като сценограф дебютира Чавдар Гюзелев – син на Никола Гюзелев, първият изпълнител на ролята на Захарий през 1972 г.

„За музиката не може да се разказва, тя трябва да се слуша. Тези от вас, които познават Марин Големинов като композитор, знаят, че той е един джентълмен, с изтънчен вкус във всяко едно отношение – като личност, като критик, като писател, като преподавател. Неговата музикална реч е много изтънчена. Няма един излишен тон в тази опера“ – казва Велизар Генчев – диригент на спектакъла.

Интересният разказ на Велизар Генчев можете да чуете в звуковия файл.

Вдъхновени от работата с постановъчния екип са и младите певци – Валентин Ватев и Николай Войнов – Захарий; Силвия Тенева, Стефани Кръстева, Христиана Игнатова – Християния; Веселин Михайлов – Димитър; Румяна Петрова – Майката; Ангел Антонов – Четец и Клисар; Николай Павлов, Илия Илиев и Стефан Владимиров – Ктитори.

По време на подготовката, освен музикално, те са провели и няколко актьорски тренинга със Зорница София и Цвета Балийска.

„Искаше ми се да ги вкарам в един творчески експеримент. На третия ден те произведоха чудо“ – обясни режисьорката, а певците потвърдиха, че вече са влюбени в нея и ще се радват отново да работят заедно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна