Eмисия новини
от 18.00 часа

Русия предупреди, че политиката на САЩ в Сирия може да подпали региона

Руският външен министър Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се обяви против всякакви действия, които могат да попречат на мирния процес в Сирия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков след заседание на Съвета за сигурност под ръководството на президента Владимир Путин.

Членовете на Съвета за сигурност обсъдиха изострянето на ситуацията в Североизточна Сирия на фона на подготвяната от Турция военна офанзива срещу кюрдските милиции там.

По-рано Дмитрий Песков съобщи, че Москва следи отблизо как се развива ситуацията и че руската страна не е била уведомена от САЩ за намерението им да се изтеглят от района.

„Все още не знаем кои войски са били изтеглени, какъв е броят им и дали изобщо е имало изтегляне“, посочи Песков. Той добави, че и преди американците са обявявали изтегляне от различни части на света, което не се е потвърждавало впоследствие.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви в Казахстан, където е на официално посещение, че непоследователните и противоречиви действия на Съединените щати в Сирия показват неспособността на Вашингтон да се договаря.

„Американците много пъти нарушаваха обещанията си“, каза той и обвини САЩ, че нарушават териториалната цялост на Сирия и се опитват да създадат „квазидържави“ в Северна Сирия. „Това е много опасна игра“, добави Лавров.

Руският външен министър, който по-рано тази седмица посети Багдад и Ербил – столицата на Иракски Кюрдистан, каза се е обсъдил въпроса с кюрдските лидери в Ирак.

„Те са изключително разтревожени, че такова лековато отношение по този изключително деликатен въпрос може да подпали целия регион. Това трябва да бъде предотвратено на всяка цена“, каза Лавров.

Още от

„УотсАп“ революция назрява в Ливан

публикувано на 18.10.19 в 12:22