Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция се зарича „скоро“ да започне военната операция в Сирия

Укрепления на кюрдските Отряди за защита на народа се виждат на сирийска територия на границата с Турция.
Снимка: БТА

Турската армия и частите на Свободната сирийска армия ще пресекат турско-сирийската граница „скоро“, написа тази сутрин директорът на комуникациите на турското президентство Фахреттин Алтун.

В района на южната турска граница продължава движението на личен състав и бойна техника.

Фахреттин Алтун написа в Туитър, че бойците на кюрдските Сили за народна защита имат два избора - да избягат или Турция ще ги спре от това да пречат на усилията ѝ за борба с групировката „Ислямска държава“.

В публикувана във вестник „Вашингтон пост“ статия Алтун поиска международната общност да подкрепи усилията на Турция за стабилизиране на региона.

В района на турско-сирийската граница са разположени гаубици, бронирана техника, военни камиони и командоси от различни поделения в цяла Турция.

Вчера турски официални лица заявиха пред Ройтерс, че турската армия е нанесла удари в района на сирийско-иракската граница, за да предотврати възможността кюрдските милиции в Сирия да получат подкрепления от Северен Ирак.

Турция иска да премахне кюрдското въоръжено присъствие край границата си и в създадената зона за сигурност в Северна Сирия да бъдат върнати сирийски бежанци.

Някои чужди медии съобщават, че турски войници вече са пресекли границата със Сирия, на което турският министър на отбраната заяви, че дейностите, свързани с операцията и нейната подготовка продължават.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!