Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличава се броят на децата, които се завръщат в сливенските училища

Празното ОУ „Братя Миладинови“ в кв. „Надежда“ на Сливен, след като разтревожени родители отведоха децата си в понеделник.
Снимка: Стоян Радев

В Сливен се увеличава броят на децата, които се завръщат в училище, след като слух и коментари в социалните мрежи, че социалните отнемат деца, създаде родителска паника в квартал „Надежда“.

До 9.00 часа днес Регионалното управление по образованието е отчело около 60% посещаемост в проблемните две училища и в детската градина в квартала, съобщи за БНР Милена Чолакова, началник на образователното ведомство в Сливен. Тя коментира, че навсякъде се наблюдава успокояване на обстановката.

В Основно училище „Братя Миладинови“ за първа смяна бяха дошли близо 60% от децата. Предстоят посещения в домовете на учениците, които не са дошли на училище, и разговор с родителите им, каза директорът Митко Митев: 

„Уговорка имаме с класните ръководители. Днес ще преценят кой ученик не е идвал на училище и съответно ще бъдат обходени по домовете. И с разговори с родителите да бъдат успокоени, да бъдат доведени от утре на училище също“.

Радостина Христакиева, възпитател в подготвителна група на петгодишните деца, заяви, че лично е прозвънила на родителите, за да ги увери, че училището е най-сигурното място за децата им.

„Децата са абсолютно спокойни. Няма никакъв проблем“, каза тя.

Класната на трети „Е“ клас Стефка Минева, се похвали, че при нея децата са в пълен състав и обясни, че родителите са ѝ казали откъде е тръгнала паниката в квартал „Надежда“:

„При мен като цяло проблемът не беше голям. Вчера моите деца бяха повече от 50% на училище, а днес са 100%. Родителите им разбират, че това е някаква лъжа… Някои казаха, че са показали някакъв клип, който бил, ако не се лъжа, в Асеновград, някой го е разпространявал в квартала и въз основа на този клип е създал суматохата“, обясни тя.

Родителите, които чакаха да си вземат децата от училище, коментираха, че са спокойни и имат доверие в училището.

Днес също не се пишат отсъствия, но след окончателното успокояване на обстановката отсъствията ще започнат да се отчитат.

Целия репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени