Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безпрецедентен ръст на парите за образование в Бюджет 2020 прогнозира министър Вълчев

Всяко училище да следи за участието на децата в учебния процес и причините за отсъствия

| обновено на 09.10.19 в 17:32
Красимир Вълчев
Снимка: БГНЕС

Безпрецедентен ръст на парите за образование в проектобюджет 2020 прогнозира просветният министър Красимир Вълчев, без да уточни размера му. Парите за средно и висше образование в бюджета за тази година са около 500 млн. лв., коментира Вълчев и допълни:

"Може би до две седмици ще обявим бюджета, но като цяло гледам оптимистично, предвид досегашните разговори, които сме водили. Това не означава, че ще решим всички проблеми. Последните години приоритет ни беше увеличението на възнагражденията, надявам се следващите години да има повече средства за подобряване на материално-техническата база, най-вече за обновяване и модернизиране на ученическите кабинети, с акцент в кабинетите по математика и природни науки, за ученически общежития, те са важни за привличането на ученици към системата за професионалното образование".

Училищата да следят за отсъстващи

По повод създадената психоза сред родители в някои училища в страната, довела до масово отсъствие на деца от учебни занимания, и във връзка с промените в механизма за взаимодействие между институциите по привличане на децата в учебния процес, министър Вълчев обясни, че всяко училище трябва да разработи собствен механизъм, който да проследява всеки ден участието на децата в учебния процес, и при отсъствия да установява какви са причините. Министърът на образованието коментира:

"За съжаление, имаме училища, където средната посещаемост е 50 и под 50 процента и това ни е проблемът. От крайния вариант на постановлението отпаднаха думите "ежедневно" и "незабавно", но това, което искаме ние от всички училища, е реактивност. Всяко училище трябва да намери своята собствена рецепта".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени