Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-богатите страни от еврозоната трябва да инвестират повече, смята членове на Еврогрупата

Икономиката на еврозоната се нуждае от повече разходи от страна на държавите, които имат повече средства за инвестиции, заявиха в сряда финансови министри от региона на единната валута преди среща на Еврогрупата, на която ще се обсъжда забавящия се икономически растеж.

Председателят на 19-те министри, представляващи държавите-членки на еврозоната, Марио Сентено каза, че фискалната политика в зоната на единната валута трябва да отговори на настоящата икономическа ситуация.

"Фискалната позиция трябва да играе заедно с икономическите условия на еврозоната", посочи той на влизане на срещата на Еврогрупата в Люксембург. "Трябва внимателно да разгледаме онези, които разполагат с фискални възможности (с бюджетни излишъци), и онези, които нямат и трябва да продължават да намаляват дълговете си", допълни той.

"Има два вида държави - тези, които трябва да продължат с фискалните си усилия, и тези, които трябва да инвестират в икономически растеж. Именно Германия и Холандия трябва да разберат това, тъй като това е в техен собствен интерес и в колективния интерес на еврозоната", заяви и еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Финансовият министър на Италия Роберто Гуалтиери - страната, имаща вторият най-висок дълг по отношение на БВП в Европа след Гърция, също призова за повече усилия от страна на богати страни като Германия и Холандия.

"Фискалната политика трябва да бъде по-активна, по-специално от държавите-членки с по-голямо фискално пространство, като те трябва да използват тези фискални възможности, за да може цялостната фискална позиция на еврозоната да бъде подходяща, имайки предвид макроикономическата ситуация“, посочи той преди срещата на Еврогрупата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени